Birca Hästgård

 

Start
Grundtankar

Om Carina....

Jag som bedriver ridskolan heter Carina Sundström. Jag är född -59 och har sysslat med hästar och ridning sedan 12-årsåldern. Redan som 13-åring köpte min familj sin första häst, eftersom även min pappa är hästintresserad. En häst som vi för övrigt hade kvar till i november -99, då vi var tvungna att avliva henne pga åldersskäl (hon skulle ha fyllt 31 år i början av mars 2000!)

Jag började min "ridkarriär" hos Bränna-Karin i Boden, på Bodens RK samt på Luleå RK. Jag bodde fram till 1979 i Luleå - då flyttade vi till denna gård i Blåsmark. Från början bedrev vi mjölkproduktion (med 30-talet kor) och hade bara 4-5 hästar som hobby.

Jag är Godkänd Ridinstruktör och har genomgått RIK 2-utbildningen på Strömsholm. Dessutom har jag genomgått 2 kurser i Hästmassage på Axelsons Gymnastiska Institut i Stockholm samt en 5-poängs kurs i Hästens anatomi och rörelseapparat på SLU i Uppsala. Jag har jobbat många år som instruktör och ridskolechef, bl.a på Luleå RK, Kalix RF, Älvsby RF och Piteå RK innan jag 1994 startade egen ridskoleverksamhet.

Utöver detta jobbar jag 50% som utbildningskonsulent åt Norrbottens Ridsportförbund där jag ansvarar för budgetering och planering av distriktets utbildningsverksamhet. Jag har/haft dessutom flera av distriktets kurser som Ungdomsledarkurser (ULK), Förberedande Ridledarkurser (FRIK), Hästkunskapskurser och Ridledarläger m m.

Jag är inte speciellt tävlingsintresserad men har tävlat dressyr LA och hoppning LB. Huvudintresset är dressyr men jag hoppar - sparsamt - "till husbehov". Mitt intresse ligger i första hand på träningsaspekten och jag försöker gå kurser så ofta jag har tid - både med häst och teoretiska i olika ämnen.

Några av mina "inspiratörer" har varit Katarina Idberger (en instruktör och "gammal" vän), Stig Kempe (dressyrtränare), Craig Stevens (amerikansk dressyrtränare som lär ut "Baucher-metoden") samt Per Fresk (tidigare hopplärare på Strömsholm). Dessutom min pappa, som gett mig många av mina grundvärderingar här i livet, även de som rör häst....

Jag har under åren utvecklat en "filosofi" och ett antal rättesnören gällande ridning och hästhantering - som du kan hitta om du klickar här....

Förutom hästarna så är mina intressen bl.a mina två Jack Russel-tikar, Molly och Sazza, katten Tea, böcker, film, teckning, matlagning m m.

  

Russeln Molly, född 2004, dotter till Maja.                   Russeln Sazza, född 2008

  Kissen Tea, hittekatt, troligen född 2008

I minne bevarat...

Parson Jack Russeln "Tessa" - min första russel

Stallkatten "Mojje" - som blev hela 18 år

 

Jack Russeln "Maja" som valp (född 1/12 -99) - valpen högst upp i mitten (med vit nos och strimma mellan öronen...). Maja var mamma till Molly.

till toppen

till startsidan